Foto: AP/Scanpix
Vairākās novērojumu stacijās Latvijā pagājušajā naktī sasniegti jauni gaisa temperatūras rekordi 29.oktobra naktij, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Pagājusī nakts visā Latvijā bija silta, un gaisa temperatūra daudzviet bija virs plus 10 grādiem, taču visaugstākā gaisa temperatūra fiksēta Dobelē un Rīgā, kur ap pusnakti termometra stabiņš bija pakāpies līdz plus 16,6 grādiem. Bauskā gaiss ap plkst.1 iesilis līdz plus 15,2 grādiem, bet Skrīveros - līdz plus 15 grādiem.

Daugavpilī ap plkst. 2, bet Rēzeknē ap plkst.5 fiksēts plus 14,1 grāds, Gulbenē vissiltākais bijis ap plkst.3 naktī - plus 14 grādi. Alūksnē ap plkst.4 bija plus 13,2 grādi, bet Zosēnu novērojumu stacijā reģistrēta plus 13,1 grāda temperatūra.

Sinoptiskās situācijas analīzes rāda, ka ciklons, kas Latvijai atnesa vētru, ir veidojies uz robežas starp kontrastainām gaisa masām, kur tā dienvidu daļā gaiss šai rudens sezonai ir bijis neierasti silts. Latviju šis siltais sektors šķērsoja nakts laikā, tāpēc arī novērotas gaisa temperatūras anomālijas, kad temperatūra nakts laikā nevis pazeminājās, bet paaugstinājās.

Pagājušajā naktī vairākās novērojumu stacijās ir "krituši" vairākus gadus desmitus seni gaisa temperatūras rekordi. Piemēram, Dobelē līdzšinējais rekords - plus 14,6 grādi, Rīgā - plus 15,2 grādi, Daugavpilī - plus 12,3 grādi - un Rēzeknē - plus 11,4 grādi - tika fiksēts 1965.gadā. Savukārt Skrīveros un Gulbenē labots 1942.gada rekords - plus 12,7 grādi. Skultē labots 76 gadus vecs gaisa temperatūras rekords - tur 1937.gadā fiksēti 13,5 grādi, savukārt pagājušās nakts jaunais rekords bija plus 14,4 grādi.

Pašreizējās prognozes liecina, ka oktobra beigās un novembra sākumā vēl saglabāsies rietumu gaisa masu plūsma, kas nozīmē, ka vēl aizvien valdošās būs siltās gaisa masas. Līdz ar to nakts stundās, debesīm skaidrojoties, gaisa temperatūrai līdz 0 grādu atzīmei pazemināsies reti un tikai atsevišķos rajonos. Meteorologi pieļauj, ka Eiropas ziemeļu daļu nākamajā darba nedēļā skar vēl kāda spēcīga vētra, tomēr patlaban vēl nav precīzu prognožu par intensitāti un pārvietošanās trajektorijām.

Sinoptiķi prognozē, ka šodien gaisa temperatūra visā Latvijā būs no plus 11 līdz plus 13 grādiem. Naktī uz trešdienu tā var noslīdēt zem plus 10 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!